Ubuntu krant

 

Van de schrijver:

 

Deze krant is bedoelt om u bekend te maken met de Ubuntu-organisatie. Sommige kennen de organisatie al, die sinds 2003 actief is in Barcelona. De organisatie heeft tal van activiteiten. Maar eerst wil ik u meer vertellen over de doelstellingen van Ubuntu. Ons voornaamste doel is om families te sterken, zodat ze leren hoe ze moeten omgaan met misbruik, armoede, ziekte, alcohol en drugsmisbruik binnen hun eigen gezin. Hoe ze kunnen zorgen voor elkaar en dat alle kinderen naar school kunnen. Ubuntu helpt de families om dat te bereiken.

Naast deze serieuze onderwerpen wil Ubuntu plezier hebben met de kinderen door middel van een kidís club. De kinderen komen elke zaterdag voor de voetbalclub en hopelijk kunnen we binnenkort starten met een toneelgroep.

 

Dat we de gezinnen sterk willen maken betekend niet dat u niet sterk bent. Wij denken juist dat u heel sterk bent. Alleen door alle omstandigheden in Barcelona is het moeilijk om sterk te blijven. Dat is waarom wij u willen helpen. Ubuntu neemt geen beslissingen voor u, wij luisteren en geven advies. Wat u uiteindelijk voor beslissing neemt, is aan u zelf.

Deze krant is bedoeld om u te vertellen wat Ubuntu doet, wat er gebeurd in uw wijk Barcelona, hoe om te gaan met scholen, met dagopnames in het ziekenhuis, wanneer te vragen om hulpverlening, hoe om te gaan met de politie, etc. Hoe om te gaan met babyís en peuters, hun voeding en verzoring.

Ik hoop dat u de krant met plezier leest. Laat ons weten wat u van de onderwerpen vindt, wat u mist, of wat toegevoegd moet worden volgens u. Met deze opmerkingen kunnen wij een volgende keer rekening houden.

 

Misbruik:

 

Misbruik kan worden gezien als iets wat hoort en wat binnen het gezin moet blijven. Misbruik kan pijnlijk zijn voor diegene die wordt misbruikt, maar ook voor diegene die misbruikt. De pijn hoeft niet noodzakelijk nu te zijn, het kan in de toekomst tot uiting komen. Om er zeker van te zijn dat er over hetzelfde wordt gepraat, wordt er eerst duidelijk gemaakt wat misbruik is en wat er gebeurt.

Wat is misbruik?

Misbruik is als u een ander persoon pijn doet. Soms weet u het niet eens dat u een persoon pijn doet. U weet misschien niet eens dat u een ander persoon pijn doet. U denkt misschien dat het normaal is. Soms doet u het omdat het bij u zelf ook wordt gedaan. Als een vader dit doet bij zijn zoon, dan zal hij zijn kind ook slaan, omdat hij denkt dat dit normaal is. Vandaag de dag wordt dit als misbruik beschouwt en dat is verboden bij de wet.

Wanneer doe je iemand pijn en wordt het misbruik genoemd?

Lijfelijk misbruik, zoals slaan of bedreigen met een mes. Emotioneel misbruik, zoals negeren, schreeuwen tegen iemand, geen eten aan een kind, iemand verbannen. Dan is er ook nog seksueel misbruik.

Misbruik zou niet geheim moeten zijn, niet bespreekbaar. Natuurlijk hoeft u het niet publiekelijk te maken dat u wordt misbruikt, maar praat er met iemand over. U hoeft zich er niet voor te schamen. Het is juist helend om het naar buiten te brengen en om er over te praten.

Ook voor de persoon die misbruikt is het belangrijk om er over te praten. De persoon die misbruikt heeft ook pijn.

Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om er over te praten, maar je kunt het proberen. Een hulp hierbij kan zijn om het op te schrijven. Schaamte is normaal om te voelen, net als vies en zinloos. Misbruik is niet uw schuld.

 

HIV/Aids

 

Niemand kende HIV/Aids. Het is een nieuwe ziekte in het leven van de mensen. Het is overal. Mensen kenden het niet, nu is het normaal en overal. Mensen moeten begrijpen dat het een nieuwe ziekte is.

Mensen moeten om elkaar geven en elkaar begrijpen. Zeker wanneer het gaat om HIV/Aids. Wanneer er iemand naar u toekomt om te vertellen dat zij HIV heeft, dan zouden wij juist deze mensen moeten accepteren.

Zorg en begrijp deze mensen.

Niemand vraagt om deze ziekte te krijgen. Niemand zoekt ernaar. Niemand is blij om het te krijgen.

Iedereen die het krijgt is vol schaamte en bang. Als gemeenschap zijn we allemaal geÔnfecteerd bij deze nieuwe ziekte. In bijna elk huis woont iemand die geÔnfecteerd is. Dat zou geaccepteerd moeten worden door de gemeenschap.

Nadat iemand een negatieve uitslag heeft gekregen, denken zij vaak dat zij meteen overlijden. Ze denken aan hun kinderen, hun gezinnen, hun werk en toekomst. De mensen gaan rouwen over het verlies van hun gezonde leven. Het duurt een paar maande voordat het geaccepteerd is. Het is ook ingewikkeld om geÔnfecteerd te zijn met HIV. Het verandert het leven voor de geÔnfecteerde Het voelt alsof het verborgen moet blijven. Het is mogelijk dat u iemand anders infecteert Dat u misschien ziek wordt. Regelmatig moet u naar een kliniek voor controle wat uw dagelijkse gang van leven kan verstoren.

Het maakt niet uit dat u uw ziekte verbergt. Maar ga wel naar een kliniek voor behandeling. Is het niet mogelijk voor u om elke maand te gaan, zeg dit tegen uw dokter. Hij kan dan misschien iets anders voor u doen.

De ARV kliniek is ook open op zaterdag. Het is dus ook mogelijk om op zaterdag te gaan.

Een behandeling is de enige manier om zo lang mogelijk gezond te blijven, en om uw normale leven te behouden, om voor uw kinderen te blijven zorgen en naar uw werk te blijven gaan.

 

Workshops voor de voetbaljongens

 

De voetbaljongens (13 tot 17 jaar) hebben een workshops gevolgd. Samen met Cobi en Beauty hadden zij onderwerpen gekozen. Er waren verschillende opties, zoals: criminaliteit, HIV/Aids, armoede, scholing en drugs. De jongens kozen uiteindelijk voor misbruik en teambuilding.

De eerste workshop ging over teambuilding en samen met de jongens werd besloten wat een team betekende:

T†††††††† Together

E†††††††† Everybody

A†††††††† Achieves

M†††††† More

Samen bereik je meer. Als een teamgenoot niet naar de training komt, dan wordt het hele team hierdoor benadeeld. Belangrijk binnen een team is respect voor elkaar, communicatie, eerlijkheid, geven om een ander en geen alcohol of drugs misbruik.

Maakt er iemand een fout, dan heeft schreeuwen niet het juiste effect. Zorg juist voor elkaar dat je de regels volgt.

Dingen die essentieel zijn voor een leuk teamspel zijn helaas niet aanwezig. Deze dingen zijn bijvoorbeeld: voetbalschoenen en een goede plek om te oefenen. Soms wordt er veel verloren en de meeste jongens denken van hun zelf dat zij niet goed genoeg zijn om te spelen.

De volgende workshop ging over misbruik: Wat is misbruik en kan iemand worden gedwongen tot misbruik? Er kan gedreigd worden met geen eten geven, met het uit huis worden gezet, geslagen of zelfs verkrachting. Ook kan er misbruik worden gemaakt door iemand te forceren met een mes of pistool rond te laten lopen.

 

De Ubuntu-teams speelden voor de Coca Cola Cup. Het team van onder de 17 jaar won drie rondes, en verloren de vierde. Maar de jongens speelden heel goed! Wij zijn erg trots op hen!