HIV

Dit meisje op de foto heeft aids en tb. We vonden haar gisteren, nadat haar moeder, die in het midden zit, ons had gebeld.

Dit meisje, 24 jaar oud, ontdekte afgelopen november dat ze hiv had. In januari had ze een cd4 count van 11. Nu heeft ze een cd4 count van 2. Op deze foto staat hoe ze wordt opgenomen in een hospice.

Bij een gezond mens is de cd4 count boven de 700. Als het lager wordt dan 200 noemen we hiv aids. In januari is ze ook begonnen met medicijnen tegen het virus. Ze gaat regelmatig voor controle. Ze heeft 3 weken in het ziekenhuis gelegen, wat ze erg akelig vond.

Als mensen hiv krijgen wordt de progressie van de ziekte afgelezen met o. a de cd4 count. Gemiddeld daalt de cd4 count met 60 tot 100 per jaar. Cd4 is het witte bloedlichaampje dat afgebroken wordt door het hi-virus. Er zijn mensen bij wie de cd4 count erg langzaam daalt, helaas gaat het bij andere mensen zeer snel. Als de cd4 count lager is dan die 200, krijgen mensen allerlei infectie ziekten, ook tb hoort daarbij. Diarree, huidziekten, koorts gedurende een aantal weken zijn normale verschijnselen.

Als mensen hiv remmers krijgen kan het 3 tot 6 maanden duren voordat ze een beetje opknappen. Vooral de eerste maanden voelen mensen zich misselijk en zijn erg naar. Het gevolg is soms dat mensen stoppen met medicatie. Ook gebeurd het dat mensen stoppen nadat ze al jaren lang hun medicijnen innemen. De mensen raken het zat om 2 keer per dag medicijnen in te moeten nemen. Ook zijn er mensen die een baan hebben en waar van de baas het niet goed vindt dat zijn werknemer elke maand een dag verzuimd omdat ze voor controle moeten. En er zijn mensen die het hun werkgever niet eens vertellen uit angst voor ontslag. Er zijn vrouwen die hun mannen niet vertellen over het medicijngebruik uit angst voor mishandeling en uit angst om het huis gezet te worden.

Dit meisje heeft in ieder geval een zorgzame moeder, dat maakt een heel groot verschil.

Cobi