Grensverleggend: Initiatief...

Geplaatst door ingezondenredactie op 12/03, 10:17 uur.

Zojuist las ik in mijn krant, die ik wekelijks in mijn brievenbus krijg (een cadeautje van mijn moeder) een stukje over boeren in Afrika. Er was onderzoek gedaan waarom de boer in Afrika zich niet ontwikkelt. Daarin werd uitgelegd dat de projecten mislukken omdat de plannen van bovenaf komen en niet gesteund worden door de plaatselijke bevolking. Misschien wel gesteund door de boeren in Afrika, maar ze hebben te weinig inspraak, er wordt te weinig rekening gehouden met hun ontwikkeling en belemmeringen, aldus de krant.

Trots op Dora

Toen dacht ik aan Dora. Ik leidde vandaag bezoekers rond uit Duitsland in de township en Dora kwam naar me toe en vroeg om geld voor haar hiv-vrouwengroep. Ik vroeg haar hoeveel ze nodig had, dat wist ze precies en ik gaf haar dat geld. En ik was trots op haar, omdat ik haar met dat geld kon vertrouwen. De teamleider was er niet die dag en Dora organiseerde haar eigen groep. Ze zorgde dat ze geld kreeg om eten te kopen, ze zorgt ervoor dat het klaargemaakt wordt en ook dat alles op tijd klaar is. Dora heeft hiv en ze moest vanmorgen naar de dokter. Ze ging extra vroeg naar de kliniek om te zorgen dat ze op tijd terug was voor haar groep. Toen ik dus de krant las waarin stond dat er van af de basis naar boven moet worden ontwikkeld, toen dacht ik, dat gebeurt in mijn township.

Ons voetbalteam, bijvoorbeeld, heeft geen initiatief en daar gebeurt dus niets. De mannen komen bij mij om te klagen. Ik leg ze uit dat ik wacht op hun plannen. En als ze geen plannen hebben dan doe ik niets. Er was 14 dagen geleden een workshop met een lage opkomst. Het bestuur van de voetbalclub kwam met het plan om de workshop te herhalen, op een ander tijdstip, op een andere locatie. Dat gebeurt vrijdag. Een stapje in de goede richting.