Grensverleggend: Zukiswa, moeder van hiv-baby voelt zich schuldig

Geplaatst door ingezondenredactie op 06/03, 10:33 uur.

over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001
aflevering: 10


Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.

Het baby'tje en zijn moeder, Zukiswa, zijn met hiv besmet. Het baby'tje kreeg het hiv van zijn moeder. Dit kan gebeurd zijn tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. De moeder van dit kind heeft er alles aan gedaan om besmetting te voorkomen, het is niet gelukt. Minder dan 9 procent van de pasgeboren kinderen bij ons hebben kans op besmetting.

Toen ik in 2001 hier in Kaapstad ging werken had nog 30 tot 40 procent van de baby's kans op hiv-besmetting. De mogelijkheden tot zorg zijn hier erg vooruit gegaan. Dat is niet overal in Zuid-Afrika zo. Als een zwangere vrouw te ver van een kliniek woont, krijgt ze niet de nodige medicijnen. Als een vrouw bij ons zwanger wordt, laat ze zich inschrijven in de kliniek. Bij haar eerste bezoek krijgt ze een hiv-test aangeboden, 65 tot 75 procent van de moeders geven toestemming tot dit onderzoek.

Als de moeder hiv heeft, krijgt ze bij 7 maanden zwangerschap, medicijnen tegen hiv. Haar baby krijgt na de bevalling ook een week lang een drankje. Na 6 weken wordt het kindje onderzocht en als het hiv-positief is, gelijk doorgestuurd naar een hiv-centrum voor medische controle. Al de baby'tjes van hiv-positieve moeders krijgen babyvoeding aangeboden. Ook dit is om besmetting te voorkomen. Het hiv-virus zit niet alleen in bloed, maar ook in moedermelk. Deze babyvoeding krijgen de moeders een half jaar. Al deze onderzoeken naar hiv, medicijnen en babyvoeding zijn gratis in Zuid-Afrika.

Bang.
Zukiswa helpt bij ons bij het ontbijt en de naschoolse opvang. Zukiswa voelt zich erg schuldig dat ze haar baby besmet heeft met hiv. Zukiswa is bang dat ik boos op haar ben. Sommige vrouwen krijgen van hun baas geen toestemming om met hun kind naar de dokter te gaan. Dat is 2 werkdagen per maand, 1 dag voor de dokter en 1 dag voor de babyvoeding.

Klik hier voor het orginele artikel in denoordoostpolder