In het verhaal van de vorige keer vertel ik dat we een jonge vrouw naar een hospice hebben gebracht. Haar cd4 count was 2. Ze is overleden, ongeveer 8 dagen nadat ik de foto van haar gemaakt heb.

Voor haar opname in de hospice had ik gegevens nodig, een plaatselijke day clinic heeft me daarbij geholpen. Terwijl ik daar was had ik een discussie met een verpleegkundige. Zij vertelde dat er veel jonge vrouwen met hiv besmet raken. Volgens haar gebeurde dat omdat deze meisjes geen geld hadden en door het krijgen een kind recht hadden op kinderbijslag. Het bijkomende gevolg was dat ze besmet raakten met hiv. De verpleegkundige begreep er niets van, want zo vertelde ze: we geven veel voorlichting en het helpt allemaal niet..

Ook ik heb daar over nagedacht. Ik denk dat de voorlichting niet werkt omdat het niet in de cultuur past van de mensen hier. Er wordt jonge mensen geleerd dat ze A geen seks moet hebben, of B dat ze trouw moeten zijn aan hun partner of C dat ze een condoom moeten gebruiken.

Jongens worden besneden en dan worden ze als volwassen mannen beschouwd. Hoe gaat dat met meisjes? Een meisje laat zien dat ze volwassen is als ze zwanger raakt. Die vraag heb ik gesteld aan de hiv vrouwen groep: Wanneer is een meisje volwassen en het gezamenlijke antwoord was, daar hoefde niemand over na te denken: als ze zwanger is. Bovendien denken de mensen hier dat ze ziek worden als ze niet regelmatig seks hebben. En dan werkt het condoom niet goed want het is nodig om lichaamsvloeistoffen uit te wisselen. Dat is gezond. Allemaal culturele gebruiken die het stoppen van HIV besmetting in de weg staan. Bovendien denk ik dat de mensen hier zich vastklampen aan hun cultuur omdat hun cultuur voor de apartheid niet geaccepteerd werd.