Identificatie papieren

Identificatie papieren zijn belangrijk. Het bewijst dat iemand bestaat en wordt erkend voor de wet. Id papieren geven recht op kinderbijslag en AOW. Zonder id papieren kan er niet eens examen worden gedaan.

In Zuid-Afrika komt het regelmatig voor dat iemand geen id papieren heeft. Nog niet zo lang geleden werden deze met de hand geschreven en er was weinig controle op.
Tegenwoordig staan de gegevens opgeslagen in de computer.
Normaal krijg je id papieren bij je geboorte. Als je moeder geen id papieren heeft, krijgt het kind ook geen geboortebewijs. Dit kan wel geregeld, maar de mensen weten dat niet.
Als je moeder zwanger is dan wordt ze zelfs geweigerd in de kraamkliniek en is er geen zwangerschapscontrole. Er is wel een mogelijkheid om toch in de kliniek te bevallen, alleen de mensen zijn hiervan niet op de hoogte.
Een van onze taken is dus om mensen hierover in te lichten.

Het is een gedoe om id papieren te regelen. Er moet een formulier worden ingevuld. Er moet een interview zijn met een ouder of een broer of zus die wel id papieren heeft, om te bewijzen dat dit echt de persoon is, die de papieren nodig heeft. En dan moet er een bewijs komen van de school waar de persoon naar toe ging. De eerste school die hij bezocht. Dit is ook vaak een ingewikkelde kwestie, Vaak is het kind verhuisd, communicatie zoals telefoon en fax werken slecht op het platteland. Met als gevolg dat de persoon nog steeds geen papieren heeft.

Een probleem wat vaak moeizaam opgelost wordt. Een broer en een zus hebben beiden id papieren nodig. De Zus krijgt haar papieren, gelukkig maar, zij heeft 2 kinderen, ook zonder id papieren. Dit komt omdat de ambtenaar die haar hielp op burgerzaken ongewoon soepel was. Haar broer krijgt het niet. Dat is een ramp voor hem want hij is een professioneel boxer en kan zonder papieren geen wedstrijden spelen.