Grensverleggend:‘Zuid Afrika en zijn nieuwe identiteit.'

over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001
aflevering: 24


Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.

Zuid Afrika is een diep verscheurd land met diepe wonden dat zich uit in boosheid. Erg veel boosheid en het niet open staan voor iets nieuws. Wonden moeten eerst geheeld voordat je verder kunt.

Wat er in nederland gebeurde na de tweede wereld oorlog is dat we onze grenzen afsloten voor onze vijanden. Al de bewoners van Nederland hadden een gezamenlijk doel: onze identiteit hervinden, het land opbouwen en ontwikkelen. Kinderen naar school, volwassen aan het werk. Dat was een gezamenlijk doel daar aan is hard gewerkt en ook wij hebben financiele hulp gekregen. Dat was een belangrijk onderdeel om onszelf te kunnen ontwikkelen. Langzamerhand hebben de landen van Europa hun grenzen opengesteld voor elkaar.

Wat gebeurd er in Zuid Afrika? De apartheid is afgeschaft, er zijn veel verschillende bevolkingsgroepen, blank,zwart, gekleurd, chinees, moslim, alles bijeen in 1 land. Geen enkele bevolkingsgroep die de tijd krijgt zijn identiteit op nieuw vast te stellen, geen enkele bevolkingsgroep die zich kan afsluiten voor de vijand. Bovendien heeft de apartheid erg lang geduurd en vooral de zwarte bevolking is daaruit verscheurd en zonder identiteit uit gekomen. De blanke mensen zijn bijzonder bang en bouwen enorme schuttingen rond hun woningen. Iedereen moet opeens vredig met elkaar omgaan. Er zijn 11 verschillen officiele talen in het land, er zijn vele verschillende culturen in het land. En iedereen wil zichzelf zijn, maar niemand krijgt de gelegenheid om een eigen identiteit te ontwikkelen. Daarbij komt dan armoede, hiv., criminaliteit en huiselijk geweld. Iedereen is bang, gekwetst. Ontwikkeling kan pas komen als wonden geheeld zijn.

Gelukkig is er dan nu de wereld voetbal kampioen schappen dat bindt het land aaneen, dat geeft een gezamenlijke identiteit.