Hoe het allemaal begonnen is

Geplaatst door RedactieNOPop 04/09 12:45

over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001
aflevering: 1Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.
Het is begonnen toen ik in maart 2001 besloot om ‘iets’ te gaan doen. Mijn kinderen waren volwassen, ik vond dat ik wel kon gaan. Op de tv zag ik een filmpje van EO Metterdaad over Beautiful Gate (een huis voor HIV-besmette kinderen) in Kaapstad. Daar ben ik naar toe gegaan. Ik heb daar een cursus gevolgd over HIV en ben toen, met toestemming van het bestuur van Beautiful Gate, met community werk begonnen.
Dat was niet zo eenvoudig als het daar nu staat opgeschreven, want waar moest ik beginnen? Tenslotte kende ik Kaapstad niet en was ik een meisje uit de polder met rechte wegen, sloten bomen, wolken wind en regen. Ik had zelfs nog nooit in een dorp gewoond, een sociaal leven in een gemeenschap had ik nog nooit aan den lijve ondervonden. Ik kwam terecht bij een kerk met een vrouwengroep. Naast deze kerk was een enorme krottenwijk, met ongeveer een half miljoen mensen wonen.

Kennismaking
Ik ging regelmatig naar deze kerk, op zondag naar de dienst en door de week naar de vrouwengroep. De mensen naast de kerk, in de krottenwijk, hebben mij op deze manier leren kennen, zo leerde ik later. Maar zelf wist ik niet hoe ik met de mensen kennis moest maken. Dat duurde zo een aantal maanden. Ondertussen werd ik ongeduldig en had ik besloten, in overleg met de vrouw van de dominee, om het teken van HIV op de omheining van de kerk te schilderen. Terwijl wij daarmee bezig waren, kwamen de mensen met mij praten. Dat was mijn eerste kennismaking met de bevolking uit de krottenwijk.
De eerste met wie ik sprak was Beauty, met haar ben ik begonnen, met haar werk ik nog steeds. Beauty is een Xhosa-vrouw, nu ongeveer 40 jaar oud. Geboren in de provincie Oost-Kaap. Zij is in 1996 naar Kaapstad gekomen om werk te zoeken. Ze heeft 3 kinderen.

Op de foto: Spelende kinderen in de krottenwijk. ‘Zij gaan niet naar school en daar moeten we dus wat aan doen.’

Klik hier voor het orginele artikel in denoordoostpolder