'Dagelijks zag ik al die armoede'

Geplaatst door RedactieNOP op 25/09 09:29

over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001
aflevering: 2


Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.

In 2003 ben ik gestart met het werk in de township Barcelona. Wij begonnen met huisbezoeken aan HIV-positieve vrouwen. Tijdens al die bezoeken heb ik geleerd over de xhosa-cultuur en maakte ik kennis met armoede, aan stigma, aan HIV.

We begonnen voedselpakketten mee te nemen tijdens onze huisbezoeken en ik leerde dat er veel kinderen naar school gaan zonder een ontbijt, dus zijn we een ontbijtgroep gestart. Om een ontbijtgroep te kunnen starten is er een ruimte nodig, dat konden we lenen, een krot. Er kwamen 12 tot 18 kinderen voor het ontbijt, dat ging prima.

Nare tijd
Maar op een dag was het voorbij. De mevrouw van wie we het huisje mochten gebruiken, verwachtte dat ik het huis ging verven, er een stukje aan zou zetten etc. Daarvoor had ik geen geld, dat was ook helemaal niet mijn bedoeling. Het ontbijt kunnen geven was genoeg voor mij. Ik had dus een andere ruimte nodig. Na overleg met Beautiful Gate bleek dat ik daarvoor geen geld zou kunnen krijgen. Het was een nare tijd. Dagelijks zag ik al die armoede, al die narigheid, al die zieke mensen, al die kinderen en geen plaats om te werken.

Geheel onverwacht kreeg ik kreeg ik met kerst in 2003 van de gezamenlijke kerken in Bant in 1.000 euro. Ik had er niet om gevraagd, ik kreeg het gewoon. Toen kon ik een huis kopen. Dit bracht mij in een zeer moeilijk parket, toch heb ik het gedaan. Het gevolg was wel dat ik niet bij Beautiful Gate kon blijven werken. Wat logisch was, als iemand de spelregels zo overtreedt als ik gedaan had, dan zet je jezelf buitenspel.

Inmiddels was Bert Kling van Kerk in Actie wezen kijken en hij zag dit project wel zitten, dus konden we doorgaan. Bij deze wil ik al deze mensen uit Bant nogmaals hartelijk bedanken, want jullie gift was het begin van dit project.

Foto: Tijdens een workshop voor vrouwen in het nieuwe Ubuntu huis.

Klik hier voor het orginele artikel in denoordoostpolder