'Teenagers willen elke dag wel oefenen'

Geplaatst door RedactieNOP op 06/10 08:10

Drama en zang spelen een grote rol in het leven van de mensen hier. Het is een manier om hun gevoelens te uiten, zonder dat de ander zich daardoor gekwetst voelt, omdat de boodschap verstopt zit in het spel. Dat hoort bij de cultuur van de xhosa: je mag een ander niet kwetsen. Zang, dans en spel worden gebruikt om emoties te verwoorden.

Voor teenagers is drama belangrijk. Het leert ze zich in te leven in iemand anders en ook geeft het de mogelijkheid om te leren dat er keuzes gemaakt kunnen worden. Ook al heb je niet veel geleerd en ben je arm, dan nog kun je kiezen hoe je wilt leven. Drama leert ook dat je moeilijkheden vanaf verschillende kanten kunt benaderen. Drama wordt hier gezien als een manier om met het leven kennis te maken. Elke school heeft een dramaclub.

In bijgevoegd dramastuk is vooral belangrijk de zin: vuile geheimen. Dat slaat op misbruik, vooral binnen het gezin, het slaat op misbruik buiten op straat, misbruik door macht, het slaat op misbruik gedurende de apartheid. Dan volgt de zin: vuile broekzakken, in het verborgene worden de geheimen bewaart.

De dramaclub oefent 1 keer in de week. Dat vinden teenagers te weinig, ze willen elke dag oefenen. Maar de dramaleider is duur, dat kan ik niet betalen.

De drama club

Vuil en heel veel vuil,
vuil,
vuile geheimen,
vuile tuinen,
vuile broekzakken,
hongerige magen,
alcohol verkopers,
geweld,
koude krotten,
natte krotten.
Een plaats waar onze kinderen opgroeien en wij ons voor bereiden op de belofte voor een beter leven voor iedereen.
Dat was de belofte waarvoor we gestemd hebben.
Voor ons om te komen en te wonen in deze krotten, bijeen geperst.
Geen toiletten, geen water.
Alleen maar heel veel niets.
God zegent de toekomst van onze kinderen.
God zegent Zuid-Afrika.