Grensverleggend: PatiŽnt boos, arts boos; behandeling op t' spel

Nomandla met haar clinic kaart voor de tb clinic. Elke dag worden de tb medicijnen afgetekend om te kijken of ze haar medicijnen goed inneemt. Dit om therapie trouw te controleren en resistentie te voorkomen. Dit systeem werkt erg goed.


over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001


Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.

Ďs Avonds wordt er gebeld. Nomandla, zwanger en moeder van een 5-jarig meisje, is weggelopen uit het ziekenhuis. Ze komt ontdaan aan bij Mama Beauty. Ze heeft wel redenen om ontdaan te zijn. Nomandla heeft hiv, daarvoor wordt ze behandeld, maar ze heeft ook tb meningitis. Daarvoor heeft ze medicijnen nodig, en omdat ze uit het ziekenhuis is weggelopen, krijgt ze geen medicijnen meer. Een gevaarlijke situatie.

Een paar weken geleden was er een andere zieke jonge vrouw, Xoliswa. Ze was opgenomen in een hospice, zieker geworden en door ons naar de day clinic gebracht. De dokter wilde haar een infuus geven en observeren, na 12 uur observatie kon hij pas besluiten welke behandeling ze nodig had. Xoliswa werd zo boos, ze gooide haar status op de grond en vloekte. Geen arts wordt daar blij van en de dokter weigerde haar te behandelen. Gelukkig was een teamlid bij Xoliswa en werd ik gebeld. Ďs Avonds moest ik nog naar Guguletu. Dat is een niet ongevaarlijke situatie voor mij. Gelukkig kon ik met de dokter praten en met Xoliswa en heeft ze alsnog haar behandeling gekregen. Weigeren geeft groot risico. Dat wordt vermeld in haar status en geen dokter die haar nog wil behandelen. Het hebben van hiv is geen kleinigheid. Elke maand voor controle, doen wat de dokter zegt. Hiv heeft invloed op de manier waarop de cliŽnt met zijn omgeving om kan gaan. Invloed tot in het bed. Mensen worden boos, ze willen hun eigen gang gaan. Hun werkgever moet worden ingelicht omdat ze elke maand een dag afwezig zijn. Met Nomandla ga ik de volgende dag naar het ziekenhuis, waar ze op mijn aandringen, haar excuus aanbiedt. De dokter is vreselijk boos. Gelukkig wordt ze doorverwezen naar een lokale tb clinic, waar ze alsnog haar medicijnen krijgt.