Grensverleggend: Zelfvertrouwen winnen met tafelmanieren

Geplaatst door ingezondenredactie op 13/07, 13:29 uur

Af en toe oefenen we met de meisjes van de breiclub tafelmanieren. We dekken de tafels met borden en bijpassende bekers, bestek en een servetje. Vervolgens krijgen ze voedsel dat ze thuis niet elke dag krijgen. De laatste keer had ik een eisalade met daarbij sla. Ook was er sandwichspread, wat de meisjes niet kenden, daar werd voorzichtig van geproefd. Zo'n oefening is erg leuk voor die meisjes, het is giebelen en geeft zelfvertrouwen. De meisjes spelen dan dat ze prinsesjes zijn en ze doen erg hun best, rechtop zitten, geen ellebogen op tafel, elkaar vragen iets door te geven, dat is allemaal nieuw. Thuis wordt er geen tafel gedekt en niet gezamenlijk gegeten. De kinderen krijgen wat eten in de hand geduwd.

Na de maaltijd hebben we een ernstig gesprek. De meisjes kiezen zelf het onderwerp. De laatste keer spraken we over de verzorging van baby's. Hoe je een baby'tje in bad doet, hoe de navel verzorgd moet worden, waarom een baby'tje geen gewone melk krijgt maar baby voeding of borstvoeding. De meisjes waren erg geïnteresseerd. Behalve dat ik hun vragen beantwoord, geef ik informatie. Ik heb de meisjes uitgelegd dat je pas een baby kunt krijgen als je in staat bent om er voor te zorgen, een veilig huis, voldoende eten, kleding, dat moet allemaal worden betaald en dat kan alleen als je een goede opleiding hebt. Als er geen veilig huis is, onvoldoende eten, dan is de kans op mishandeling van het kind groot. Mishandeling kennen ze allemaal, daar hoefde ik niets over uit te leggen.

De meisjes hadden nog niet begrepen, dat een kind voor wie niet gezorgd kan worden risico loopt. Ze waren er stil van. Ik weet dat één gesprek niet voldoende is, dus over een tijdje moet ik hetzelfde verhaal op een andere manier vertellen.

Dan wil ik graag het christelijk mannenkoor uit Emmeloord, het gemengd koor Nil Sine Labore uit Nagele en Interkerkelijk koor Ens bedanken voor het benefiet concert dat op 23 juni voor Ubuntu in de Hoeksteen is gegeven. Ik heb 1.500 euro gekregen.

Ik zat met verbazing naar de mail van Lou van Keulen te kijken toen ik dit las. Deze verrassing kwam geheel onverwacht. Dan zijn er nog enkele andere donaties binnengekomen, onder andere van de Protestante Gemeente in Bant. Ook is er een donatie van Kerk In actie gekomen. Er zijn nu voldoende financiën om tot het eind van dit jaar te kunnen doorgaan. Heel erg hartelijk bedankt!