Grensverleggend: De voetbalclub

De Ubuntu organisatie heeft al jaren een voetbalclub. Sport houdt de jongens van de straat, het leert ze discipline en we kunnen als organisatie een oogje op al deze jongens houden. We hebben nu teams in verschillende leeftijdsgroepen. Vorig jaar waren de jongens tamelijk succesvol in de coca cola cup. Nu is dat voetbal team een beetje lastig voor mij, want ik weet niets van voetballen, ik heb geen broers, mijn man voetbalde niet, mijn zoon niet en mijn kleinzoons ook niet. Onder tussen ben ik nu wel de eigenaar van een voetbalclub.

Omdat ik weinig van voetballen weet, en voetballen een mannen sport is, verliep de relatie tussen mij en de voetbal club niet optimaal. Ik had de eindverantwoordelijkheid, een vrouw die de baas is over een voetbalclub dat was moeilijk voor mijn mannen te accepteren. Hoewel de club toch ook wel trots op me is.

De voetbal club stuurde mij rekeningen over de aankoop van lidmaatschapskaarten, intree gelden voor stadia en nog meer zaken. En als er al een vergadering was dan kwamen ze niet, of ze zaten te klagen. Dan zijn er ook nog lokale bestuursvergaderingen over de organisatie van wedstrijden, en daarvan kreeg ik zelden de notulen. Ik heb een studie gemaakt van de voetbal reglementen, zoals die hier in Kaapstad gelden. Toen heb ik mijn mannen een ultimatum gesteld. Afgelopen zaterdag hadden we een vergadering en hebben we besloten dat we de verantwoordelijkheden eerst gaan bespreken en op papier zetten. Mijn voorwaarde is dat we workshops organiseren over hiv, misbruik en alcohol en drugsgebruik en de mannen hebben daar positief op gereageerd. Vervolgens wordt er van mij verwacht dat ik sponsors vindt voor voetbalkleding. En dat ik regelmatig kom kijken naar een voetbalwedstrijd.