Grensverleggend: Glenda, geen inkomen en geen vrienden

Geplaatst door ingezondenredactie op 28/07, 12:21 uur.

over de grens: Cobi de Bonte
leeftijd: 57
woonplaats: Bant
momenteel in: Ubuntu in Kaapstad, Zuid-Afrika
sinds: 2001
aflevering: 18


Oud-Bantenaar Cobi de Bonte werkt in een buurthuis in een krottenwijk van Kaapstad.

Dit is Glenda, 25 jaar oud en ziek. Ze is opgenomen in een hospice, daar is ze nu al bijna 2 maanden. Glenda heeft tb en hiv. Ze heeft geen huis en geen inkomen en geen moeder en geen vrienden die voor haar kunnen zorgen. Haar moeder is vorig jaar gestorven aan hiv. Ze heeft wel een zoon. Het jongetje is nu 6 jaar oud en woont al jaren in een pleeggezin. Hij wil zijn moeder niet zien, hij vindt haar maar eng. Glenda is nu ook wel erg ziek.

Op een avond kwam ze doodziek bij ons aan. Gelukkig wist ze toch nog wel waar ze een beetje hulp kon krijgen. Jarenlang heeft ze haar ziek zijn genegeerd met als gevolg dat het nu bijna uit de hand is gelopen. We vonden gelukkig een plaatsje voor haar in deze hospice. We hebben gezorgd dat ze medicijnen kreeg, eerst voor tb en later voor hiv. Omdat haar conditie erg slecht is, duurt het langer voordat ze wat opknapt. Vanmorgen was ik bij haar. Ze praatte maar ze zei alsmaar hetzelfde. Ze wilde regelen dat haar zoon bij zijn pleegmoeder blijft.

Testament

Ze is bang dat na haar overlijden het kind wordt weggehaald. Dat kan makkelijk gebeuren, de invloed van de familie is bijzonder groot. Glenda wil een testament en ook dat maatschappelijk werk op de hoogte is. Terwijl ze praatte heb ik foto's gemaakt. Eerst stopte ze met praten, toen ik zei dat ze door moest praten, ging ze gewoon door. Ik denk dat ze niet eens merkte dat ik foto's nam. Er zijn meer mensen zoals Glenda, en niemand die hun helpt. Dat is ook wel eens moeilijk dat ik weet dat er zoveel nodig is, en er is zo weinig dat we kunnen bieden. Het klopt dat wij als organisatie beperkt zijn in onze mogelijkheden, maar het is ook dat de mensen te bang zijn om hulp te vragen en niet toe willen geven dat ze hulp nodig hebben.

Klik hier voor het orginele artikel in denoordoostpolder