Grensverleggend: De zieke man

Geplaatst door ingezondenredactie op 20/01, 09:59 uur.

De man op de foto die op de grond ligt, is ziek. Naast hem staan zijn buren die de zieke man met de kruiwagen hebben vervoerd. Een ambulance heeft hem vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. We zijn een aantal dagen bezig geweest om deze zieke man ervan te overtuigen dat hij naar de dokter moet. Dat wilde hij niet. Hij heeft aids en tuberculose (tb). Het enige wat hem kan ‘genezen' zijn medicijnen.

Deze man op de grond schaamt zich en durft niet voor zijn ziekte uit te komen. Daarom gaat hij niet naar de dokter. Het vervelende van tb is dat het zich zo gemakkelijk verspreid. Deze man is wel met de behandeling begonnen, maar weer gestopt. Dat betekent dat niet alleen dat zijn tb resistent wordt, maar ook dat hij iedereen in zijn omgeving met tb besmet. In een bevolkingsgroep zoals in de township, waar de gezondheid van niemand optimaal is door slechte hygiënische omstandigheden, kan tb erg makkelijk om zich heen grijpen. Het stellen van de diagnose van tb is niet zo makkelijk en de behandeling duurt in ieder geval een half jaar. Bovendien wordt tb in deze township onmiddellijk in verband gebracht met hiv. En niemand wil erkennen dat hij/zij hiv heeft. Deze man met zijn onbehandelde tb is een enorm gevaar voor de volksgezondheid.

Ook overleden

De zieke man is in het ziekenhuis opgenomen en twee dagen later overleden. Het zelfde gebeurde met kerst. Ook een zieke man, die ook niet naar de dokter ging, ook hij overleed.

Het is erg moeilijk om deze mannen te bereiken en om met hen in gesprek te komen. Dit jaar ga ik workshops organiseren over tb en hiv. Hopelijk kan dat een begin zijn van het openbreken van het stigma bij mannen rond tb en hiv in deze township.